صنعت فشن! آری یا نه؟

داشتم یه چیزی میخوندم و برام سوال پیش اومد و با خودم دودوتا چهارتا میکردم و گفتم اینجا هم بنویسم دیگه 🙂 . ببینین میدونیم که فشن چقدر قدرت کنترل کنندگی و راهبری داره. همین فشن هستش که تعیین میکنه چه زن یا مردی زیبا یا زشت هستش. یه زمانی مد این بود که زن‌ها چاق باشن، یعنی زنی که چاق بود یعنی ثروتمند بود و حتا نشونه سالم و سرحال بودنش بود، لپ‌های گل انداخته هم که اگر می‌داشت دیگه یعنی زندگی خوش و خرمی هم داشته. بعد گفت نه، زنی که بلند و لاغر هستش و پستون‌های کوچکی داره زیباست، زنی که بدنش بدون مو باشه جذابه و … . این چیزها البته به سادگی عوض نشدن، ممکن بود زنی تو خیابون بخاطر لباسش کتک می‌خورد، البته اون زمون شاید 100 سال پیش اروپا رو میگم، در مورد ایران که اون زمون این زمون نداریم. ممکنه الان بگین که فشن و مد برای مردها هم خط و نشون کشیده و میکشه، من هم نگفتم که نه!‌ صد در صد که همینه و خوشحالم که عوض میشه شرایط.

حالا چیزی که میخواستم بگم اینه، یه سری طراح لباس معروف که برای برندهای اسم و رسم دار بزرگی مثل دیور و شنل کار میکنن، مثل ماریا گرازیا و کارل لاگرفلد، میان از طریق فشن تاثیر خوبی بذارن. خانوم ماریا که اولین زنی است در دیور با عنوان شغلی creative director ، مدیر نوآوری یعنی ناظر هر محصولی که در دیور طراحی میشه، مشغول به کار شده! از سال 2016 البته. گرازیا طبق گفته خودش مدافع حقوق و فرصت‌های برابر برای زن و مرد هست و این تفکرش رو تو طراحی‌ها و شوهای لباسش نشون میده، مثل همون شوی لباسش تو سال 2016 و تیشرت معروف «همه ما باید فمینیست باشیم». کارل لاگرفلد هم سال ۲۰۱۵ تو شوی لباس یک تئاتر یا شوی فمینیستی برگزار کرد. شمای مخاطب رو نمی‌دونم، اما من پولدار نیستم که از این برندها چیزی بخرم، ولی بالاتر گفتم تاثیر زیادشون رو می‌بینیم چه خریدارشون باشیم چه نه. و خب در مورد فشن، بحث کاپیتالیسم هم هستش. این دوگانگیه؟ آیا میشه به سرمایه‌داری کمک کنی و اصلا نمادش باشی و کنارش بخوای فمینیسم رو رواج بدی منظورم اینکه کار خوبی انجام بدی؟ من در حال حاضر فکر می‌کنم که اگر قدرت این رو دارن که چیزی رو عوض کنن، که ۱۰۰٪ دارن، خیلی هم خوبه. آیا این حمایت من الان نشون میده که از کاپیتالیسم حمایت می‌کنم؟ بنظر خودم نه! ممکنه نظر شما این نباشه. من الان میگم اگه دارن تاثیر مثبت میذارن، این کار بخصوصشون خوبه. البته من با خودم فکر می‌کردم نکنه دیدن که این کارشون باعث محبوب شدنشون میشه؟ این هم میتونه باشه، در هر حال آیا تاثیر مثبتی میذاره؟ اگه آره پس خوبه… هوم؟

چیزی که می‌دونیم این فشن و مد بلاهای زیادی سر زنان و مردها آورده و شاید هنوزم داره میاره. یه جا میخوندم سالهای خیلی دور، انگشت‌ پاهای دختربچه‌های چینی رو میشکستن و با پارچه‌ای چیزی محکم میبستن که رشد نکنه و کوچک بمونه! چون پای کوچک برای زن‌ها تو خانواده سنتی چین مد بوده! زجر آور بوده و دخترها و زن‌ها نمي‌تونستن راحت راه برن و به همین خاطر قدم‌های کوچک کوچک برمیداشتن که بازم درد میکشیدن. اگه پاهاشون اونطور نبود، حتی ممکن بود نتونن ازدواج کنن، بیاین تو ویکی بخونین. آدم کفری میشه و به همین خاطر هستش که میگم اگه رهبران مد گام مثبتی بردارن خیلی هم خوبه.

جسته گریخته شد؟ هوم شاید ولی نوشتنش رو به ننوشتنش ترجیح دادم.

یاد و خاطره دوست توییتری‌ @dutyMessIr ، طاها کامکار، گرامی